The Collected Works of A.J. Fikry by Gabrielle Zevin

“Viata de poveste a lui A.J. Fikry” – o carte de povest(e)it

Posted on Posted in Books

Există cărţi premiate, lăudate, dar care îţi spulberă toate speranţele de cititor pe care le-ai investit, la început,  în ele. Şi asta pentru că nu rezoneză cu tine în niciun fel. Dar sunt şi cărţi pe care le găseşti întâmplător, de la care nu ai nicio aşteptare și, totuși, reuşeşc să-ţi scrijelească în inimă şi minte o mulţime de idei, emoţii şi gânduri frumoase. Ei bine, din cea de-a doua categorie face parte şi Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry, scrisă de Gabrielle Zevin.

Poate că-s subiectivă, însă cartea asta are toate ingredientele unei lecturi care îţi “lasă gura apă”. Îmbibată în emoţii şi amuzantă pe alocuri, Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry e un soi de prăjitură dulce-acrişoară. Exact ca viaţa.

Mi-e greu să decid ce mi-a plăcut mai mult la ea. E genul acela de lectură în care te refugiezi la capătul unei zile tumultoase. Una pe care o cauţi cu aviditatea unui om însetat rătăcit în deşert. E o carte bine ancorată pe malul realităţii, dar cu toate acestea fascinează prin turnura cursului vieţii fiecărui personaj în parte.

Viata de poveste a lui A.J.Fickry

Deşi se face “vinovată” de întâlnirile dintre personajele sale, Gabrielle Zevin nu intervine mai mult decât trebuie. Nu forţează deciziile acestora, ba dimpotrivă, le dă posibilitatea de a deveni stăpâni pe propria viaţă. De a alege să iubească din nou sau nu, de a mărturisi adevărul sau a trăi cu povara secretelor, de a o lua de la capăt ori de a se adânci în mizeria suferinţei. Iar asta mă face să îi atribui lui Zevin puterile magice ale unei vrăjitoare bune, care nu aşază fericirea în braţelor oamenilor, dar care o îmbrânceşte cu siguranţă.

Însă dincolo de poveste şi de geografia destinelor pe care le adăposteşte, Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry este un elogiu la adresa lecturii. Accentuează esenţa acesteia şi tocmai de aceea îşi rezervă dreptul de a fi iubită. M-am convins din start că e o carte-argument la care te raportezi atunci când nu ştii cum să-i convingi pe ceilalţi de puterea incredibilă a cititului într-o lume care îşi anulează valorile.

Graţie Gabriellei Zevin am înţeles că poţi afla câte ceva despre o persoană întrebând-o care-i lectura ei preferată, dar şi că meritul unei cărţi nu stă în portofoliul de premii adunate, ci în schimbarea pe care o naşte în tine şi în oamenii pe care ţi-i aduce alături.

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *