Carti

“Viata de poveste a lui A.J. Fikry” – o carte de povest(e)it

The Collected Works of A.J. Fikry by Gabrielle Zevin

Există cărţi premiate, lăudate, dar care îţi spulberă toate speranţele de cititor pe care le-ai investit, la început,  în ele. Şi asta pentru că nu rezoneză cu tine în niciun fel. Dar sunt şi cărţi pe care le găseşti întâmplător, de la care nu ai nicio aşteptare și, totuși, reuşeşc să-ţi scrijelească în inimă şi minte o mulţime de idei, emoţii şi gânduri frumoase. Ei bine, din cea de-a doua categorie face parte şi Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry, scrisă de Gabrielle Zevin.

Poate că-s subiectivă, însă cartea asta are toate ingredientele unei lecturi care îţi “lasă gura apă”. Îmbibată în emoţii şi amuzantă pe alocuri, Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry e un soi de prăjitură dulce-acrişoară. Exact ca viaţa.

Mi-e greu să decid ce mi-a plăcut mai mult la ea. E genul acela de lectură în care te refugiezi la capătul unei zile tumultoase. Una pe care o cauţi cu aviditatea unui om însetat rătăcit în deşert. E o carte bine ancorată pe malul realităţii, dar cu toate acestea fascinează prin turnura cursului vieţii fiecărui personaj în parte.

Deşi se face “vinovată” de întâlnirile dintre personajele sale, Gabrielle Zevin nu intervine mai mult decât trebuie. Nu forţează deciziile acestora, ba dimpotrivă, le dă posibilitatea de a deveni stăpâni pe propria viaţă. De a alege să iubească din nou sau nu, de a mărturisi adevărul sau a trăi cu povara secretelor, de a o lua de la capăt ori de a se adânci în mizeria suferinţei. Iar asta mă face să îi atribui lui Zevin puterile magice ale unei vrăjitoare bune, care nu aşază fericirea în braţelor oamenilor, dar care o îmbrânceşte cu siguranţă.

Însă dincolo de poveste şi de geografia destinelor pe care le adăposteşte, Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry este un elogiu la adresa lecturii. Accentuează esenţa acesteia şi tocmai de aceea îşi rezervă dreptul de a fi iubită. M-am convins din start că e o carte-argument la care te raportezi atunci când nu ştii cum să-i convingi pe ceilalţi de puterea incredibilă a cititului într-o lume care îşi anulează valorile.

Graţie Gabriellei Zevin am înţeles că poţi afla câte ceva despre o persoană întrebând-o care-i lectura ei preferată, dar şi că meritul unei cărţi nu stă în portofoliul de premii adunate, ci în schimbarea pe care o naşte în tine şi în oamenii pe care ţi-i aduce alături.

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *