Carti

“Peace from broken pieces”– Iyanla Vanzant

Faptul că “Peace from broken pieces” se odihnește pe noptiera mea nu este nicidecum o întâmplare. Mi-am dorit atât de mult să citesc cartea asta, așa încât mi-am comandat-o repede. Și, mărturisesc, mă simt extrem de norocoasă să o am aproape și să o răsfoiesc ori de câte ori mi-o cere inima.

Pe Iyanla Vanzant am descoperit-o cu ceva timp în urmă, grație unei emisiuni găzduită de Oprah Winfrey. Sunt destul de sceptică în ceea ce-i privește pe cei care împart în stânga și-n dreapta lor cuvinte de self-help ori de dezvoltare personală, însă Iyanla m-a cucerit imediat. Discursul ei sincer, văduvit de truisme și superfluu m-a impulsionat să aflu cât mai multe despre ea și ceea ce face. Iar după ce i-am urmărit cu rigurozitate postările de Facebook, video-urile de pe Youtube și aparițiile TV, am decis că e musai să-i citesc și cărțile.

“Peace from broken pieces” e o adevărată comoară. Și nu, nu exagerez. E o carte-pansament pentru toți cei ale căror răni sufletești sunt încă deschise. E ca o bătaie pe umăr pe care o primești ca încurajare. O busolă pentru cei rătăciți, pentru cei care nu mai găsesc drumul către spiritualitate, către ei înșiși. Sau, cel puțin, așa a fost pentru mine.

Imediat ce dai cu ochii de subtitlu, ai impresia că e o carte cu zeci de bullets despre ce și cum să faci așa încât să depășești un obstacol ori o etapă dificilă. Însă abia după câteva pagini afli că tocmai te-ai aventurat într-o călătorie cum nu ai mai întâlnit până acum. Și, mai presus de asta, că deja îți place. Atât de mult încât nici nu vei ști când s-a terminat. Îți spun eu!

Peace from broken pieces

Odată cu lectura asta m-am convins că Iyanla Vanzant este o gazdă de-a dreptul minunată. Prin intermediul acestei cărți, m-a primit și pe mine în viața ei plină de suișuri și coborâșuri, de clipe de fericire și de tristețe. Cu o emoție ușor sesizabilă în cuvinte, Iyanla își scrie povestea în care inima i-a oscilat deseori între momente de extaz și de agonie. Copil, femeie, soție și mamă, autoarea m-a făcut părtașă la experiențele pe care le-a trăit, care i-au modificat arhitectura interioară și i-au reconfigurat sistemul de valori.

În cartea asta, lecțiile de viață se desprind una câte una, cu fiecare pagină dată mai departe. Nu mi-aș fi imaginat niciodată că un lider spiritual se poate dezechilibra sau abate de la cărarea cea bună. Însă Iyanla Vanzant este dovada vie că până și o imagine puternică poate ascunde durere, vinovăție, deznădejde și tot soiul de frici. Dar tot ea mi-a arătat că viața vine cu provocările ei și nimic nu le poate ține mai bine piept decât optimismul, credința și călătoriile către noi înșine. Atât pentru a ști cine suntem în fiecare moment, cât și pentru a evita ca cei mai apropiați nouă să preia, mai mult sau mai puțin conștient, stilul nostru de viață nesănătos, temerile sau anumite pattern-uri negative.

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *