Roxana Balan

Carti

‘Her again. Becoming Meryl Streep’ – Michael Schulman

Her again. Becoming Meryl Streep

Meryl Streep este una dintre actrițele mele favorite. Am urmărit cu entuziasm multe dintre filmele în care a jucat, rolul său din Julie & Julia rămânându-mi extrem de aproape de inimă. Tocmai de aceea, m-am bucurat atunci când am primit cartea lui Michael Schulman – Her again.

Pur și simplu o ador pe Meryl Streep. Mereu i-am aplaudat calitățile actoricești, însă acestea nu reprezintă singurul motiv pentru care o îndrăgesc. O admir pentru verticalitatea pe care o afișează de fiecare dată, pentru ascuțimea minții, pentru modestie, dar mai cu seamă pentru faptul că își îmbrățișează atât de frumos chiar și slăbiciunile. Un aspect care, trebuie să spun, constrastează puternic cu cel pe care îl etalează cartea lui Michael Schulman.

Her again. Becoming Meryl Streep

Astăzi, Streep este o imagine a curajului, a tenacității și a siguranței de sine. Însă nu a fost întotdeauna așa. Absența încrederii în forțele proprii,  dar și incertitudinile legate de propria-i frumusețe și dragostea oferită de cei din jur i-au urmărit adolescența ca un nor cenușiu.

“<<I thought that if I looked pretty and did all the right things, everyone would like me>>, she said of the teenage self she would later abandon.”

Faptul că se numără printre cele mai apreciate actrițe din lumea filmului nu se datorează în întregime talentului său nativ. Ci și ambiției, orelor nesfârșite de muncă și luptei atât cu sine însăși, cât și cu ceilalți. Nici măcar anii studenției nu au fost ușori, recunoaște Streep .

“<<When I was in drama school, I was scared,>> Meryl would recall. <<It was the first time I realized this isn’t something that is, that it had a dark side. Yale was like a boot camp, shaving your head. It made you humble. A lot of it was breaking your spirit, and out of your survival instinct your start gathering what’s important.>>”.

Însă au fost anii ce i-au întărit forțele, i-au șlefuit caracterul puternic, au format-o ca actor și ca om. Au ajutat-o să devină o versiune mai bună a propriei persoane și au învătaț-o să facă față luptelor de pe scena vieții.

“<<The competition in the acting program was very wearing>>, she would recall.<<I was always standing in competition with my friends for every day. And there was no nod to egalitarian casting. Since each student director or playwright was casting his or her senior project, they pretty much got to cast it with whomever they wanted. So some people got cast over and over and others didn’t get cast at all. It was unfair. It was the larger world writ small.>>”

Însă în cartea aceasta, Schulman nu vorbește doar de parcursul profesional al lui Streep, ci și de cel sentimental. Iar cel mai emoționant prezentată mi se pare a fi povestea ei de dragoste cu John Cazale, pierderea lui lăsând o amprentă dureroasă asupra existenței sale.

“<<It was a selfish period, a period of healing for me, of trying to incorporate what had happened into my life>>, she recalled. <<I wanted to find a place where I could carry it forever and still function.>>”

Înțesată cu detalii prețioase și confensiuni care-ți ating inima într-un fel sau altul, Her again devine, cu fiecare pagină în parte, un soi de oglindă a lui Meryl Streep. E o carte ce desenează în cuvinte potretul unei femei care, prin prisma profesii alese, a trăit atât de multe vieți, însă pe niciuna la fel de frumos cum o trăiește pe cea proprie.

 

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *