Carti

Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii – Meik Wiking

Sursa foto: pinterest.com

Știam că alegând o carte după modul în care arată mă va face suspectă de o formă de superficialitate. Cu toate acestea, m-am lăsat pradă tentației și am achiziționat Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii, semnată de Meik Wiking – CEO al Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga.

Sinceră să fiu, de multă vreme nu m-am mai bucurat atât de tare ținând în mâini o carte. Îmi place totul la ea. La început, m-au cucerit designul coperții, culorile, calitatea hârtiei folosite și cu imaginile care, conștientizez acum, susțin în întregime mesajul transmis. Apoi, pe măsură ce-am avansat cu cititul, m-am îndrăgostit și de conținutul ei în bogat în informații menite să ne deschidă porțile către o viață mai frumoasă, mai plină de substanță.

Scrisă pe un ton extrem de relaxat și de prietenos, cartea asta mi-a făcut cunoștintă și m-a familiarizat cu termenul hygge. Deși este de origine norvegiană, în anul 1800 acesta a fost introdus în limba daneză și se traduce prin confort sau mai bine zis, cred eu, prin stare de bine. Însă pentru danezi, hygge nu mai este doar un cuvânt, ci și un mod de a trăi. Un stil de viață pe care și l-au cultivat în timp și pe care îl găsesc atât de simplu de adoptat.

Cu toții aspirăm la fericire și-o căutăm adesea, fără izbândă, pe la colțurile vreunui moment de reușită personală. Ce pierdem din vedere însă, e faptul că bucuriile mărunte sunt cele care ne fac cu adevărat fericiți. Iar danezii, se pare, reușesc să le găsească în fiecare lucru ori activitate, fie că e vorba de o carte citită în timp ce stau ghemuiți sub o pătură, de un desert delicios, de o cină în oraș cu prietenii, fie de o ieșire în mijlocul naturii.

Hygge e acea stare de bine care îți inundă trupul și inima atunci când te simți confortabil în intimitatea propriul cămin. Atunci când îți încălzești picioarele în fața șemineului sau când savurezi o cafea aburindă în compania unui om drag. Hygge e despre siguranță și armonie, despre recunoștință, apropiere și despre a fi prezent aici și acum. Și, nu știu voi, dar eu mi-am propus să îmi așez zilele sub semnul hygge.

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *