Carti

Lagom – secretul suedez al vieții bune

Sursa foto: arhiva personală

De Suedia m-am îndrăgostit pe nevăzute. Nu am vizitat-o niciodată, cel puțin nu în sensul acela clasic în care îi treci pragul și-i cutreieri străzile, însă sufletul mi-e mai aproape de ea decât de orice altă țară. E ca și cum ai îndrăgi foarte mult un om, în ciuda faptului că nu v-ați cunoscut în realitate, ci doar v-ați conversat pe e-mail sau la telefon.

Eu am fost introdusă pe tărâmul Suediei grație poveștilor spuse de oamenii care au locuit sau care încă locuiesc acolo. A fotografiilor de pe Pinterest, a videourilor (ca cele realizate de Jonna Jinton), dar și a cărților. Ei bine, o astfel de carte a fost scrisă de Lola A. Åkerström și se numește Lagom. Secretul Suedez al Vieții Bune.

Ce înseamnă lagom?

Scris “lar-gohm” și pronunțaț “laaar-gum” este versiunea prescurtată a structurii “laget om”și se traduce prin “în jurul echipei”. Termenul de lagom își găsește rădăcinile în vremea vikingilor care, legenda spune, obișnuiau să împartă o băutură alcoolică din miere fermentată în jurul unui foc, astfel încât să ajungă fiecăruia dintre membrii echipei.

Plecând de la acest mod de gândire adânc împământat, putem spune că lagom înseamnă “exact cantitatea potrivită” sau “totul cu moderație”. Așadar, de câteva secole încoace, suedezii își ghidează pașii în viață după lagom sau, după ceea ce eu înțeleg a fi un echilibru. Indiferent că vorbim de afaceri, de amenajarea casei, de alimentație sau de modurile de relaxare, principiile lagom sunt urmate cu rigurozitate. Și pentru că am uluită de ceea ce am descoperit, am adunat câteva dintre frumoasele și surprinzătoare cutume suedeze.

  • “Tăcerea suedeză”. Dacă aș fi interacționat cu câțiva cetățeni ai Suediei înainte să citesc această carte, mi-aș fi spus probabil că sunt un popor rece și indiferent. Acum însă, pot spune că dorința lor de a conversa cât mai puțin cu ceilalți în spațiile publice sau mijloacele de transport reprezintă modul lor de a nu ma deranja cu prezența lor.
  • “Invidia suedeză”. Nu știu dacă acest obicei se aplică și în alte țări, însă în Suedia oamenii nu se laudă cu succesele lor, lăsând faptele să vorbească în locul lor. Și fac asta atât pentru a nu-i face pe ceilalți să se simtă incomod, dar și pentru a nu da genera ceea se poartă numele de den svenska avundsjukan, adică invidia suedeză.
  • Nevoile înaintea dorințelor. Dacă Piramida lui Maslow vă este cunoscută, atunci veți înțelege și motivul pentru care suedezii pun mare preț pe satisfacerea nevoilor. Astfel reușesc mai ușor să-și îndeplinească și dorințele și să atingă acea stare de mulțumire pe care o căutau.
  • Fika. Acest ritual este, de departe, unul dintre preferatele mele. Tradus prin “a te opri din treabă” ori prin “a lua o pauză”, fika este un obicei practicat chiar și de 2-3 ori pe zi de către suedezi. Prin urmare, vreme de câteva minute aceștea savurează o ceașcă de cafea și o prăjitură, fie pentru a se conecta cu cei din jurul lor, fie cu ei înșiși.
  • Minimalism. Cine este familiarizat cu brandul Ikea, știe cu siguranță și viziunea suedezilor legată de minimalism. Iar dacă în ceea ce privește decorul și designul de interior, aceștea consideră că lucrurile trebuie să fie ori practice ori să aibă o valoare sentimentală (sau ambele), în relația cu machiajul și vestimentația mizează pe naturalețe, confort și utilitate.
  • Echilibru viață-muncă. Am fost surprinsă să aflu că în Suedia se acordă prin lege 5 săptămâni de vacanță, 480 de zile de concediu pentru îngrijirea copilului, la care se mai adaugă și multe alte sărbători. Însă nu pot să nu aplaud inițiativa de a-i ajuta pe cei ce locuiesc în această țară să petreacă mai mult timp în sânul familiei, ceea ce le sporește cu siguranță și motivația la locul de muncă.
  • Plata taxelor nu e o corvoadă. Am găsit interesant faptul că în suedeză cuvântul taxă se traduce prin skatt, care înseamnă și comoară. Din acest motiv, cât și datorită transparenței pe care autoritățile o arată în folosirea banilor publici, suedezii nu privesc plata taxelor ca pe o corvoadă, ci ca pe soluție la care pot apela în situațiile de urgență.
  • Cultivarea iubirii pentru natură. Suedia este o țară absolut superbă. Având în vedere apele, pădurile și vegetația care se copleșesc cu frumusețea lor, nici nu-i de mirare că suedezii adoră să fie în mijlocul naturii. Tocmai de aceea, între sfârșitul lui februarie și începutul lui martie, suedezii primesc o vacanță numită sportlov, cu scopul de a petrece cât mai mult timp în aer liber. Totodată, au ceea ce se numește regula celor trei “R” – Reutilizare, Reîncărcare, Reciclare, fiind astfel încurajați să protejeze mediul înconjurător și să militeze pentru sustenabilitate.

Acestea sunt lucrurile frumoase pe care le-am avut de spus despre Suedia. Merg acum să mai descopăr și altele.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *